Районната прокуратура в Разград внесе вчера протест срещу размера на наложеното наказание на банковата служителка Силвия Димитрова, която със съучастника си Владислав Гоцев и тяхната помагачка Теодора Цанкова успели да изтеглят и присвоят 118 500 лева с неистински официални документи от банковата сметка на старозагорска фирма след предварителен сговор, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.
С присъдата на Разградския районен съд тримата са били признати за виновни по обвиненията на Районната прокуратура в Разград. 47-годишната Силвия Димитрова получи присъда от 5 години лишаване от свобода, които ще изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. 45-годишният Владислав Гоцев бе осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначално строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, а за държане на кокаин съдът му наложи глоба от 300 лева. 43-годишната Теодора Цанкова, която е осъждана за данъчни престъпления, получи 6 години затвор в затворническо общежитие от закрит тип. Тримата бяха лишени и от права да упражняват определени професии или дейности, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество, като за Димитрова срокът е от 8 години, за Гоцев – 7 години, а за Цанкова – 9 години.
Районната прокуратура в Разград счита за несправедливи наложените наказания и настоява в протеста си пред Разградския окръжен съд банковата служителка Силвия Димитрова да бъде лишена от свобода за срок от 7 години при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип заради високата степен на обществена опасност на длъжностното присвояване от 118 500 лева, което надхвърля и критериите на особено големите размери – над 140 минимални работни заплати за инкриминирания период, уронване престижа на банката и безкритично отношение към извършените от нея престъпления.
Районната прокуратура настоява тримата признати за виновни да бъдат лишени не само от права да упражняват определени професии и длъжности, но и от правото да заемат длъжности в държавни или обществени служби, свързани с материално-отчетна отговорност.
На 5 август 2014 г. банковата служителка Силвия Димитрова съобщила на съучастничката си Теодора Цанкова за наличие на достатъчна сума пари в сметката на старозагорска фирма. В края на работния ден дегизиран с перука, шапка и очила Владислав Гоцев с лична карта на пълномощник на управителя на нарочената фирма и фалшив печат, за издаването на които му помогнала Теодора Цанкова, изтеглил 118 500 лева от сметката. Парите не са възстановени от тримата осъдени до момента, обобщават от Апелативна прокуратура Варна.