Кметът на село Бели Лом Мейнур А. е била предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Разград, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна. 57-годишната подсъдима ще отговаря за документно престъпление при издаване на удостоверения за наследници по член 311, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.
На 7 октомври 2014 г. и на 9 юни 2015 год. подсъдимата като длъжностно лице – кмет на кметство в село Бели Лом, община Лозница, съставила официални документи – удостоверения за наследници на живелия в селото Новман Хюсеинов. В удостоверението 57-годишната Мейнур изключила от кръга на наследниците съпругата и сина на Хюсеинов. Така като длъжностно лице тя вписала само 7 наследници, вместо девет.
Кметът на селото Мейнур А. представила лично удостоверението за наследници на покойния Хюсеинов пред разградски нотариус, когато негов наследник й продал правото на собственост върху целия му дял от земеделски земи в землището на Бели Лом.
При разпита си по време на досъдебното производство Мейнур А. не се признала за виновна, като заявила, че самата тя е наследничка на Хюсеинов, но не знаела за съществуването на роднина с името Джалил. Това обаче противоречи на удостоверение за наследници на Хюсеинов, в което собственоръчно кметицата е изписала имената на неговия син Джалил.
Предстои делото срещу 57-годишната жена, която е с висше образование, да бъде насрочено за разглеждане в Разградския районен съд, уточняват още от Апелативна прокуратура Варна.