Районната прокуратура в Разград изправя пред съда банковата служителка Силвия Д., съучастникът й Владислав Г. и тяхната помагачка Теодора Ц., които успели да изтеглят и присвоят 118 500 лева с неистински официални документи от банковата сметка на старозагорска фирма след предварителен сговор, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.
Според обвинителния акт срещу тримата, който е внесен в Разградския районен съд, специалистката по обслужване на клиенти в голяма банка в Разград – 46-годишната Силвия Д., е обвинена в длъжностно присвояване на сума в големи размери от сметката на старозагорската фирма, за което съставила неистински документ – нареждане-разписка от пълномощник на фирмата, ползвала съзнателно и неистинска лична карта, за която знаела, че е фалшива.
За съучастник в престъпната схема за източване на банковата сметка на старозагорската фирма Районната прокуратура сочи и 45-годишния Владислав Г., който се явил в банката с неистинска лична карта, за издаването на която му помогнала подсъдимата Теодора Ц., осъждана за данъчни престъпления. Владислав Г. също е осъждан и в момента изтърпява друга присъда във варненския затвор. Той е обвиняем и за държане на кокаин без надлежно разрешение.
Помагачката на двамата извършители – 43-годишната Теодора Ц., улеснила действията на двамата съучастници със съвети, разяснения и помощ при издаване на фалшив печат и лична карта на името на управителя на старозагорската фирма със снимка на Владислав Г., която той представил при теглене на 118 500 лева.
На 5 август 2014 г. служителката в банката Силвия Д. информирала по телефона Теодора Ц. за достатъчна наличност в сметката на фирмата. В края на работния ден на банката дегизиран с перука, шапка и очила се явил Владислав Г. и изтеглил сумата от 118 500 лева, а Силвия Д. като длъжностно лице удостоверила, че подписите са проверени и сумата е изплатена. Делът на банковата служителка трябвало да бъде предадена на млада жена с дете на автогарата в Разград. Според показанията на Силвия Д. обаче делът й не бил платен.
След като действията на тримата подсъдими са разкрити след жалба на потърпевшата фирма, банката възстановила сумата на старозагорската фирма, а срещу участниците в схемата за източване и длъжностно присвояване в големи размери започнало разследване.
До момента подсъдимите не са възстановили сумата, с която е нанесена щета в големи размери на банката. Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане в Разградския районен съд.