Днес кметът на Община Разград д-р Валентин Василев и главният експерт „Култура, спорт и туризъм“ Виолета Антонова представиха културната програма за 140-годишнина от Освобождението на Разград. Тази година програмата ще е разнообразна и колоритна, очакваме високопоставени гости от страната и от чужбина коментира градоначалникът и допълни, че тридневните събития ще бъдат изпълнени с тематични инициативи, свързани с историята на страната и на Разград.
Събитията от Културния календар на Община Разград през настоящата година ще се осъществят под знака на: 140 години Освобождение, „ Европейската година на културното наследство 2018” и българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Тази година рекламните материали на Община Разград за 2018 са тематично посветени на 140-та годишнина от Освобождението.
В програма със събития са поканени всички граждани и гости на града.
Ето какво включва и празничната програма. Стартът на петдесет и четвъртия крос „Освобождение” по традиция ще бъде на площад „Възраждане“ на 24 януари 2018 от 14.00 ч. Крос „Освобождение” е най-старото лекоатлетическо състезание, провеждано без прекъсване от 1965 година, с него са свързани поколения наши съграждани. През 1994 година с решение на Общинския съвет той се посвещава на Деня на Разград – 28 януари и става част от спортната програма, посветена на празника. Негови организатори са Община Разград и Регионално управление на образованието – Разград, със съдействието на спортен клуб по лека атлетика “Лудогорец” Разград и Център за подкрепа за личностно развитие – Ученическа спортна школа „Руси Бухтев”.
На 25 януари 2018 от 18.30 ч. в Общински културен център Разград ще бъде представен „Разпитът” – спектакъл по документални материали от съдебно-следствения разпит на В. Левски – част от Националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура, по повод 145 г. от героичната гибел на Апостола на свободата. В ролите са Веселин Плачков и Христо Мутафчиев.
На 26 януари в 11.00 ч.в залата на Общински съвет Разград ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет Разград, посветена на 28 януари – Ден на Разград.
Същия ден от 17.30 ч. в Общински културен център Разград ще бъде представена фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „ Разград – уловени мигове”, посветена на Деня на Разград.
Веднага след това от 18.00 ч. в залата на ОКЦ започва официалната церемония по връчване на звание „Почетен гражданин на Разград”, след която зрителите ще се насладят на празничен концерт „Възрождение” – Авторски проект на трио „Тенорите” и Разградска филхармония, с участието на млади изпълнители, вкл. и МШ „Илия Бърнев”.
На 27 януари 2018 от 17.00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” Разград предстои откриване на историческа изложба „Разград по време на руско-турските войни от 18 и 19 в.”
Малко след това отново в Художествената галерия от 17.30 ч. ще се състои премиера на „К 22” документален филм, свързан с историята на Разград.
На самия празничен ден 28.01.2018 г. в 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе празнична литургия, водосвет за Деня на Разград и панихида за загиналите руски войни и български опълченци.
От 12.00 ч. в Общински културен център „Честит рожден ден!” ще се проведе традиционното детско парти за децата, родени на 28 януари.
В 17.00 ч. на площад „Възраждане” започва ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея на загиналите руски войни и български опълченци, като събитието ще приключи с празнични илюминации.