На 12 март 2015 г. година бе повдигнато обвинение за грабеж и убийство в Завет, обявиха на съвместна пресконференция окръжният прокурор Огнян Дамянов и директорът на ОД на МВР в Разград Ивайло Йовчев. Уличен в убийството е 29 годишен, криминално проявен, но неосъждан мъж от Лудогорието, който в момента на разкриването на престъплението е бил напуснал страната. Веднага е издадена европейска заповед за неговото задържане. Разследващите имат представа в коя държава на Европейския съюз се намира издирваният и очакват информация за него от партньорските служби там.
Обвинението е за това, че в нощта на 25 срещу 26 декември миналата година уличеният в престъплението е ограбил и убил 75-годишният Николай Димитров от Завет, баща на съдия от Софийския градски съд. Мъжът бе обявен за общонационално издирване.
Тялото му бе открито едва на 22 февруари 2015 година случайно от рибар в язовир „Мелницата” в землището на Завет. Аутопсията доказа, че възрастният човек е бил удушен.
Събрани са достатъчно доказателства срещу извършителя на убийството, обявиха на пресконференцията окръжният прокурор и директорът на ОД на МВР в Разград. В процеса на оперативно-издирвателните действия е установено, че от дома на убития липсват 200 лева. Самият той не бе открит от близките в къщата и затова бе обявен за общонационално издирване. Точно по това време е бил сам в Завет, съпругата му отишла за Коледните празници на гости при дъщерята в София.
Издирваният за убийство мъж е бил сред разпитваните над 40 души по време на разследването, стана ясно днес. Но според следствените органи и прокуратурата, не е избягал зад граница, защото не е допускал, че ще бъде разкрит, отпътувал е по предварителен график. Бил е и работил и преди в чужбина. А в криминалното му досие има регистрирана кражба от преди няколко години.
Разследващите са категорични, че разкрито убийство е с чисто криминален характер, без връзка с отношения в семейството. Убиецът и жертвата са се познавали.
Ще припомним, че на 21 март бе проведено отчетното събрание за дейността на Окръжната прокуратура в Разград през 2014 година. Според данните в отчета прокуратурата в Разград е между първите пет в страната по срочност, брой върнати дела и оправдателни присъди и редица други показатели, характерни за качеството на работата на обвинителите. По всички показатели обвинителите от региона са постигнали резултати над средните за страната
Личното си задоволство от наученото изразила и заместник-главният прокурор Ася Петрова, която присъства на събранието.
Същата като на прокуратурата е и оценка за работата на Окръжния следствен отдел, като по данни на Националната следствена служба по брой дела приключили за съд средно на следовател той е на първо място в страната, а Окръжна прокуратура по брой прокурорски актове, внесени в съда средно на прокурор е на второ място в страната, каза още Огнян Дамянов.