Днес започват археологическите проучвания в село Каменово, община Кубрат, съобщи за радио „Разград“ Даниела Куманова. Те се провеждат за трета поредна година с ръководители доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, Дилен Дилов, праисторик в Разградския музей и Димитър Чернаков, праисторик от Русе.

В първите две години разкопките бяха финансирани от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Разград, но за съжаление през тази година и двата източника не можаха да отпуснат средства.

Така Дилен Дилов се принуди да потърси помощта на местния бизнес и четири фирми отпуснаха средствата, нужни за разкопките през септември. Ще бъдат проучени най-голямата на Балканския полуостров (открита досега) работилница за кремъчни сечива отпреди 6500 г., а също некропол от същия период, намиращ се непосредствено под работилницата. Да припомним, че най-голяма популярност доби откриването на гроба на жрец или воин (открит през 2016), държащ в ръце каменна брадва.

За проучванията през тази година и консервирането на намереното досега археолозите са признателни на хората, които финансираха изцяло разкопките тази есен. Това са: Теодора Иванова („Екоал” ООД ), Александър Георгиев („Ремко” ООД), Иван Пенев (ЕТ „Арко”), Милен Иванов („Техноматикс” ЕООД).