Днес на пресконференция Виолета Антонова – главен експерт „Култура” и Илин Солаков – главен архитект на Община Разград представиха отбелязването на Европейските дни на наследството и предстоящия Есенен панаир. Виолета Антонова обясни, че Европейските дни на наследството са част от календара на Община Разград от 2016 година, като тази година ще бъдат отбелязани с богата програма под надслов „Изкуството да споделяш!”.

Тази година честването на ЕДН ще бъде кулминацията в събитията, посветени на Европейската година на културното наследство 2018. Всички културни събития през септември се посвещават на ЕДН. Финалът е на 21 септември – Световен ден на мира, когато от 19:00 – 19:15 ч. българско време, ще звучи камбанен звън във всички европейски градове. Целта на всеобщия Камбанен звън е да не забравяме колко ценен е Мирът за всички нас. Разград ще се включи в инициативата в 19:00 ч. на 21 септември – Ден на мира.

На 21.09 от 12:30 е  заключителното събитие от Програмата на Община Разград, посветена на ЕДН. На открита сцена пред паметника на майстор Манол ще бъде представен музикалният

Проектът е създаден от Гергана Димитрова-Белонога и Алекс Нушев-композитор и аранжор. В него участват:

Виртуозният вокал – Гергана Димитрова. Солист на хор „Мистерията на Българските гласове” и „Ева квартет“.

Костадин Генчев – един от най-ярките изпълнители на кавал в България, композитор, създател на свои  проекти като „Булгара“ и „Дива река“.

Петър Миланов- тамбулир и бас- виртуозен инструменталист,  музикант от Държавен ансамбъл „Филип Кутев“.

Виолета Петкова- гъдулка – изключителен инструменталист от ансамбъл „Филип Кутев“.

Петър Тодоров –перкусии – иновативен изпълнител и участник в други етно проекти като „Ирфан“ и „Мерудия“.

Антонова представи и програмата, с която ще се проведе 27-мия есенен панаир, който тази година ще бъде от 10 до 16 септември в Градски парк Разград.

Стартът ще бъде даден в 19,45 ч. на сцена Ронда с официално откриване със спектакъл „Балканто“ на трио „Тенорите“ и духов оркестър „Балканто брас бенд“. На 11 септември отново на същата сцена от 20.00ч. ще се проведе концерт на Капански ансамбъл Разград, а от 20.45 ч. на певицата Рени.

На 12 септември програмата продължава в 20.00 ч с концерт на „Ле контесе“. На 13 септември от 20.00 ч. ще се проведе открит урок на Памбос Агапиу с шоу програма наречена „Разград танцува“.

На 14 септември вечерта концерт ще изнесат „Сода акустик“ и Музикална школа „Илия Бърнев“.

На 15 септември от 20.00ч. концерт ще представи квартет „Интро“, а на 16 септември – Центърът за работа с деца в Разград.