Разград  отбеляза 138 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честването на празника в областния център започна с изпълнение на химна на РБългария, след което бе обявено едноминутно мълчание в памет на жертвите на опустошителното наводнение  по южното Черноморие. Отменена бе и празничната музикална програма. Пред събралото се множество на площад „Възраждане“ директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова  припомни събитията от преди 138 години.

Слово за днешния празник произнесе зам.-кметът Добрин Добрев.

Венец от името на Община Разград поднесоха зам.-кметът Добрин Добрев и председателят н Общинския съвет Стоян Ненчев. Венци поднесоха още областния управител Владимир Димиитров, народни представители, духовни лица, общински съветници, представители на политически партии и различни институции, признателни граждани.