Честването на 24 май в Разград започна от площад „Възраждане“, където е паметникът на учениците на Светите братя Кирил и Методий.  Химнът „Върви народе възродени“ прозвуча в изпълнение на хор „Железни струни“,а директорът на Театрално-музикален център Разград Тодор Мадолев поднесе в празничния ден блестящото слово на „Азбучна молитва“ от Константин Преславски.

Първата гирлянда пред паметника на учениците на Светите равноапостоли поднесоха ученици от ОУ „Никола Икономов“. Венец от името на Община Разград поднесоха зам.кметът Добрин Добрев и председателят на местния парламент Стоян Ненчев. Паметникът бе отрупан от венци и цветя поднесени от представители на институции, учебни заведения, политически партии, организации и граждани.

След церемонията на Площад „Възраждане“ започна дефилето на представителите на учебните заведения и културните институции от общината, предвождани от мажоретния  състав и младежкия духов оркестър от ЦРД. За първи път от 2019 година градът бе изпълнен с толкова много хора и толкова празнично и ведро настроение.

Втората част на празничната програма бе на площад „Момина чешма“. Начало на церемонията по награждаването сложи председателят на Общински съвет – Разград Стоян Ненчев, който обяви Решението на местния парламент за удостояване с наградата „Никола Икономов“ дългогодишната учителка Тинка Маркова.

Наградата „Златен пегас“ бе присъдена на поетесата Павлина Стаменова.

С решение на Общинския съвет бяха наградени и тазгодишните 17 пълни отличници от випуск 2021 година и един студент също завършил с пълно отличие. Слово по случай 24 май произнесе зам.кметът Добрин Добрев.

В празничния 24 май за своя принос в сферата на образованието бяха отличени  и 28 учители от различни училища в общината и четирима директори на учебни заведения. Специален поздрав към тях отправи Цветана Бенонова, главен експерт в Отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“.

Финалът на празничната програма бе концерт на Капанския ансамбъл.