Над 300 разградчани отбелязаха заедно Световния ден на футбола и приятелството на площад „Възраждане“ и дадоха подкрепата си за детския тим на ПФК „Лудогорец“, който ще представи България на международния детски футболен турнир тази година в Берлин.

Днес се отбелязва Международният ден на футбола и приятелството – част от детската социална програма „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“, изпълнявана от компанията Газпром. Всички участващи страни честват заедно празника: Австрия, Беларус, Белгия, България, Великобритания, Германия, Италия, Испания Казахстан, Китай, Полша, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швейцария, Япония.
В рамките на Международния ден на футбола и приятелството се организират множество публични събития, за да напомнят на децата ключовите ценности на програмата „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“, а именно подкрепата и насърчаването на: приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа и традиции.

На събитието дойде кметът на Разград Денчо Бояджиев, за да пожелае лично успех на децата от „Лудогорец“. „Освен честта на „Лудогорец“, детският тим ще представя и България. Нека преживеят незабравими моменти и завържат приятелства за цял живот по време на турнира.“, каза Яков Папарков, директор на футболната школа на „Лудогорец“.

Музикалната школа към читалище „Развитие 1869“ в града и мажоретният състав заявиха подкрепата си с песни и танци, а малките орлета се отблагодариха с демонстрационен футбол на малки вратички. Всяко дете на площада получи гривничка, символ на социалната футболна инициатива.

„Докато спортуват, децата се учат на комуникация, разбиране, доверие и толерантност. Като осъзнаят колко е важно приятелството и уважението на игрището, те започват да ценят своите приятели и близки в ежедневието. Именно това цели да напомни Международният ден на футбола и приятелството, отбелязван ежегодно на 25 април“, каза световният посланик на програмата Франц Бекенбауер.