Утре се отбелязва Международният ден на футбола и приятелството – част от детската социална програма „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“, изпълнявана от компанията Газпром. Всички участващи страни честват заедно празника: Австрия, Беларус, Белгия, България, Великобритания, Германия, Италия, Испания Казахстан, Китай, Полша, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швейцария, Япония.
В рамките на Международния ден на футбола и приятелството се организират множество публични събития, за да напомнят на децата ключовите ценности на програмата „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“, а именно подкрепата и насърчаването на: приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа и традиции.
По този повод, утре 25 април от 11.00 на площад „Възраждане“ в Разград ще се отбележи „Световния ден на футбола и приятелството“, по време на който разградчани ще подкрепят детския тим на ПФК Лудогорец, който е избран да представи България на международния детски футболен турнир тази година в Берлин.
„Докато спортуват, децата се учат на комуникация, разбиране, доверие и толерантност. Като осъзнаят колко е важно приятелството и уважението на игрището, те започват да ценят своите приятели и близки в ежедневието. Именно това цели да напомни Международният ден на футбола и приятелството, отбелязван ежегодно на 25 април.“, каза световният посланик на програмата Франц Бекенбауер.
Програмата ще включи официални изказвания на представители на Община Разград, ПФК Лудогорец, поздрави от Музикалната школа към читалище „Развитие 1869“ в града, мажоретния състав и демонстрационен футбол на малки вратички, представен от децата на ПФК „Лудогорец“. Всяко дете на площада ще получи гривничка, символ на социалната футболна инициатива.