Националният празник на България 3-ти март събра десетки разградчани на площад „Възраждане” днес. Градското тържество започна с издигане на националното знаме от Дулинко Дулев – „Почетен гражданин на Разград” и Мирослав Минчев – национален състезател по колоездене и рекордьор на България.
„Няма по-ценен и силен ден в календара на България от 3 март. Дългът, който имаме пред падналите жертви, е да предаваме на поколенията преклонението, знанията, които имаме за историята ни, да внушаваме на децата и внуците си, колко е важно това за нас, за тях, за бъдещето на България. Защото всеки дава пример на идващия след него”, каза в своето официално слово градоначалникът д-р Валентин Василев. Паметта на героите дали живота си за свободата бе почетена с едноминутно мълчание.
В празничната програма участва мъжки квартет „Светоглас”. Те представиха богат репертоар от исторически и възрожденски песни, както и старинна църковна музика и традиционен български фолклор.
Под звуците на духовата музика венци и цветя в знак на признателност поднесоха представителите на местната управа, на политически партии, културни и образователни институции, граждани.
Нека да припомним, че на днешна дата е подписан Санстефанския мирен договор. На днешния ден обаче е важно да отдадем почит на всички онези велики българи от Паисий до Левски, допринесли за националното ни Освобождение. Както и да си спомним за поредицата от исторически събития, с които българският народ извоюва своята териториална и национална независимост.