Разград отбеляза тържествено Националния празник Трети март. Стотици жители на града се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат своята почит и признателност пред героите, жертвали живота си за Свободата на България.

Общоградското тържество започна с издигане на българския трибагреник под звуците на националния химн. По традиция знамето бе издигнато от един от най-новите почетни граждани на Разград Ремзи Реджеб Осман. Музикалното изпълнение бе на две талантливи деца от Разград – възпитаничките на Адриан Маджаров от Музикална школа „Енджой Мюзик” Дея Куманова и Надежда Дочева.

В приветствието си към хората на площада Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев припомни историческите факти от преди 145 години около подписването на Санстефанския мирен договор, „който сложи край на 5-вековното робство и България зае отново своето място, като самостоятелна държава върху картата на Европа.

Тези 500 години са повече от достатъчни, за да изтрият от човешката паметта на десетки поколения българи спомена, както за високо развитата тракийска цивилизация, живяла по нашите земи, така и за мощната средновековна българска държава, обединяваща българи, траки и славяни.” – каза още Кметът Бояджиев. В словото си той обърна внимание и на последващите събития в историята на Родината ни, както и на настоящето и на предизвикателствата, които стоят пред българската нация днес и утре: „В новата история през 20-ти век нашата Родина имаше всичко: периоди на възход и подем се редуваха с периоди на крушения и разбити национални идеали. Каква ще е съдбата на утрешна България, зависи от нас и от следващите поколения българи! Важното е да не губим надежда, че въпреки трудностите и дълбоката икономическа криза, Родината ни ще се съвземе и ще продължи напред. Защото, независимо от нашата етническа и верска принадлежност, ние сме хора-реалисти, практични и стъпили здраво на земята. Ако трябва, ще прибегнем и до прословутия си балкански инат, но ще оцелеем! Защото сме наследници на най-древната европейска цивилизация, призвани да обогатим Европа с нови идеи, за да я спасим отново.”.

Аплодисменти и размисли предизвика и най-малкият участник в тържеството. Петокласникът от ОУ”Н.Й.Вапцаров” Михаил Стоядинов изпълни стихотворението „Трети март” от съвременната българска поетеса Кръстина Тодорова. Той е един от призьорите в общински конкурс „Аз рецитирам българска поезия”, който се проведе през февруари.

Две от разградските формации, съхраняващи фолклорните традиции, също участваха в програмата. С танцов етюд изпълнители от Капанския ансамбъл пресъздадоха изпращане на опълченци за битка, както и посрещането им след това. „Какви е деца раждала, ражда и сега Българска майка юнашка” бе озаглавена танцовата музикална сюита, изпълнена от Капански ансамбъл-Разград и ДТА”Лудогорче”.

Двата паметника на площад „Възраждане” в Разград – Мавзолея-костница и Войнишкия паметник – бяха отрупани с цветя и венци в края на тържеството. Венците бяха над 40, първи почитта си изразиха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, заедно с тях цветя поднесоха заместник-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева. Представители на институции, политически сили, учебни заведения, неправителствени организации, граждани също поднесоха венци и цветя пред двата паметника.

След тържеството на площада заместник-кметът Добрин Добрев се включи във вече традиционното рокерско шествие към паметника в село Езерче, където се е провела най-голямата в района битка от Руско-турската Освободителна война, то се провежда под надслов „Паметта на поколенията”. Заедно с мотористите от двата разградски клуба „Лудогорски братя” и „Brothers from hell“ заместник-кметът Добрин Добрев поднесе венец пред паметника, където колоната бе посрещната от местния родолюбец полковника от запаса Гецо Гецов.

Пълен запис от церемонията на площада можете да видите на Фейсбук страницата на телевизия Кис 13, а снимки – на Фейсбук страницата на Община Разград.