Слънчевият 1-ви ноември събра десетки разградчани от различни възрасти пред къща музей „Станка и Никола Икономови“, за да засвидетелстват своята признателност към делото на  будителите. Празникът започна с изпълнение на солистката от Капанския ансамбъл Габриела Минкова.

Днес беше връчена и една от най-големите награди на Община Разград – наградата на името на разградския възрожденец и будител Никола Икономов. Тазгодишният носител на отличието е дългогодишният общественик, секретар библиотекар на Народно читалище “Слънчев лъч 1902“ в  село Островче Хриса Гамишева. Решението на Общинския съвет обяви  председателят му Стоян Ненчев.

Наградата връчи зам.-кметът Добрин Добрев. Той пожела още дълги години тя да работи в полза на хората от селото и общината. Гамишева благодари на инициативния комитет и на приятелите, подкрепили предложението за високото признание.

В знак на признателност към паметта и делото на будителите венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на първата българска преводачка Станка-Николица Спасо-Еленина и автора на първия учебник по земеделие Никола Икономов. Част от присъстващите разгледаха и експозицията, уредена в дома на семейство Икономови.

Второтоо събитие се проведе в къща музей „Анание Явашов“. Там бе открит център по регионална история, в който вече са подредени издания на историческа тематика, част от които предоставени като дарение от Община Разград.

Интерес предизвика представянето на книгата на проф. Росица Ангелова „Историческото образование през Възраждането“. Тя направи ретроспекция на приноса на българските будители за освобождението на страната, разказа за първия български учебник по история „Царственик“ на Христаки Павлович, както и за необходимостта една нация да познава добре историята си. Сред зрителите имаше и бивши студенти на преподавателката, вече с кариера като учители. Проф. Ангелова благодари за интереса на разградската публика, която имаше доста въпроси към нея, а сред питащите бяха и г-н Добрев и г-н Ненчев.