Районната прокуратура в Разград предаде на съд 49-годишния хирург д-р Бранимир М. от МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, който ще отговаря за обсебване чрез противозаконно присвояване на лекарства, които владее или пази, собственост на лечебното заведение – престъпление по член 206, ал. 1 от Наказателния кодекс, и за измама с цел да набави за себе си имотна облага чрез възбуждане и поддържане на заблуждение у свои пациенти – престъпление по член 209, ал. 1 от наказателния кодекс, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

И двете деяния, в които е обвинен и ще застане пред съда подсъдимият лекар, са извършени като продължавани престъпления.
В периода от 11 февруари до 24 април 2014 г. като хирург МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград д-р Бранимир М. противозаконно присвоил чужди движими вещи – 55 флакона лекарствен продукт „Таргоцид“ от 400 млг на стойност 3203,40 лева, собственост на болницата, които владеел и пазел. За това престъпление извършителят се наказва за обсебване с лишаване от свобода от една до шест години.
За времето от 24 февруари до 2 май 2014 г. в Разград с цел да набави за себе си имотна облага подсъдимият д-р Бранимир М. възбудил и поддържал заблуждение у близките на петима свои пациенти, че ще осигури допълнително ефикасни лекарства и медицински консумативи за лечението им, с което им причинил имотна вреда в размер общо на 5327 лева. За измама в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 6 год.
Щетите от престъпленията, в които е обвинен подсъдимият хирург, са в размер на 8530,40 лева. Те не са възстановени до момента. Разноските по делото, което е насрочено за разглеждане в Разградския районен съд в сряда, 26 октомври 2016 г., са в размер на 5385 лева. Съдебното следствие ще продължи три дни.
Подсъдимият д-р Бранимир М. е със забрана да напуска пределите на страната. Срещу него е внесен и друг обвинителен акт от Районната прокуратура в Разград за измама в съучастие.