Днес в Разград официално стартира международния проект „Усъвършенстване на традиционни и европейски спортове“, партньор по който е ЦПЛР – Ученическа спортна школа „Руси Бухтев“. Инициативата се реализира в три европейски държави: Италия, Румъния и България В рамките на пет дни 120 деца в неравностойно положение от разградските училища ще спортуват и общуват помежду си. Избраните спортове са петанка, бадминтон, волейбол, тенис на корт и подвижни игри, в които е включена и любимата на поколения българи и европейци „народна топка”.
Официалният старт бе даден днес в спортна зала „Лудогорец”, а сред гостите бяха зам.-кметът на община Разград Ердинч Хасанов, началникът на РУО Атанас Дончев, директорът на дирекция „АПОФУС“ в Областна администрация-Разград Иван Радушев и представителите на фондация „Стефан Нойков” – Венцеслав Панчев – управител и Стамат Узунов – мениджър проекти.

След откриването всяка от групите се отправиха към училища, в които ще спортуват с високо квалифицирани треньори: петанка – в ПГИ „Р. Шуман”, бадминтон – в сп. зала „Лудогорец”, народна топка, подвижни игри и тенис на корт – в ОУ „В. Левски” и волейбол – в ОУ „Отец Паисий”. Учениците ще получават и питателен обяд.
Целта на проекта е чрез традиционни игри и състезания да се насърчи равнопоставеността, интеграцията и социалното включване на младежи в неравностойно социално положение, за се постигне социално приобщаване. Проектът е международен, в него участват 4 спортни асоциации от три страни членки.