В началото на месец октомври стартираха културните прояви в общината, посветени на Празника на Нова Загора, 14 октомври – Петковден. На 3 октомври от 17.30 ч. в Художествена галерия „Руси Карабиберов” се състоя награждаването на победителите в Дванадесетия национален поетичен конкурс, в който взеха участие 95 поети от над 40 населени места. На събитието, по случай Международния ден на поезията – 1 октомври, присъстваха народният представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на ОбС Нова Загора – Георги Николов, заместник-кметът на Общината Ивайло Енев, гости и приятели на Нова Загора, водени от любовта към онова примамливо, съкровено, затрогващо изкуство, което докосва  сърцата ни с невидимата си мелодия от думи и музика, съчетани в една дълбока вътрешна песен, карайки ни да преоткрием себе си, да намерим верния път в живота, приобщавайки ни с лекота към идеята, красотата, истината.
На тържествената церемония по награждаването на лауреатите беше и председателят на журито, носителят на литературните награди „Атанас Далчев”, „Дамян Дамянов”, „Милош Зяпков” и „Добри Чинтулов”, поетът Деньо Денев. Негови помощници  в нелекия избор тази година бяха Елена Арабаджиева, секретар на НЧ „Диньо П. Сивков -1870” и Веска Павлова – литературовед.
Г-н Денев сподели своите впечатления от творбите на участниците в конкурса, като изтъкна, че е имало много стойностни и хубави произведения, заслужаващи да бъдат отличени. Той изказа благодарност на всички участници и им пожела вдъхновение и успех.
Носителят на първа награда тази година е Елена Паскалева Дечкова от гр. Стара Загора. Второто място зае Мариела Иванова Русева от гр. Варна, а трето – Павлина Великова Стаменова от Разград.

Всеки от наградените автори имаше възможността да прочете свое произведение и да сподели своите чувства и мисли.