Нова дигитална графично-скопична рентгенова апаратура за близо 400 000 лева е най-новата придобивка на МБАЛ Свети „Иван Рилски”, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Марин Керчев днес. Монтажните дейности вече са финализирани и модерната апаратура очаква своите първи пациенти.

Освен тази придобвика разградската болница може да се похвали и с нов привлечен ценен кадър. Това е новият началник на Рентгенологичното отделение д-р Атанас Тодоров, който идва от болницата в Търговище. Д-р Тодоров е с дългогодишен стаж в рентгеновата диагностика.

Ултрамодерната апаратура е от последно поколение. Тя е доставена по проект на болницата и е монтиран в отделението по образна диагностика, като средствата са отпуснати от Министерството на здравеопазването.

Според д-р Керчев апаратът извършва цялата гама изследвания при максимално качество на образа и минимално лъчево натоварване на пациента. Позволява получаваните образи в електронен формат да бъдат изпращани на водещи специалисти за консултации, дава възможност и за съхраняване на информацията и изготвяне на електронни досиета на пациентите. От почти постоянно облъчване е защитен и персоналът, защото апаратурата се управлява дистанционно. Отпадат поддръжката на фотолабораторията и консумативите за нея, а лечебното заведение ще спести и от извънреден труд, тъй като до сега на персонала често се е налагало по няколко пъти нощем да дават консултации, обясни още д-р Керчев.