За пореден път Регионалният исторически музей в Разград организира за децата на града работилница за изработка на традиционна българска сурвакница.

„Идеята е в образователната извънучилищна форма в Етнографския музей и с помощта на модератора в работилницата – художничката Таня Стоянова, децата да научат още за традициите на българина в обредния календар – в случая историята на новогодишната обредност и сурвакането“, каза зам.-директорът на РИМ-Разград и ръководител на отдел „Етнография“ Даниела Ганчева.

Момичета и момчетата се запознаха със символиката на дряновата клонка и магическата сила, която тя придобива в нощта срещу Васильовден. Вече знаят кои са сурвакарите и как се сурвака. А най-малките придобиха и чисто технически умения /как да си вдянат конеца в иглата и да нанижат на него пуканки, примерно/. И накрая –  да приложат на практика творческите си идеи и способности.

Още една изненада очакваше децата в днешната работилница – всички отнесоха изработените от тях сурвакници по домовете си, за да сурвакат с тях на 1 януари близки и познати за здраве и берекет.