Националното турне на кампанията за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ – продължава с безплатна прожекция днес в Исперих. Пред читалище ,,Съзнание“ от 20:30 ч. жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат филма ,,Урок“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а от 18:30 ч. на разположение на най-малките зрители ще бъде Пътуващата детска библиотека на БНТ.

„Урок“, също както последвалият го филм „Слава“, са създадени по действителни случаи и са част от замислената от режисьорите трилогия за „малките герои“ на нашето време: куриозни истории от новините в българското общество.

Премиерата на „Урок“ е през 2014 г. по време на филмовия фестивал в Торонто. Не закъснява и първото отличие за лентата от престижния фестивал в Сан Себастиан (Испания), където филмът получава голямата награда за дебют. Следват награди и от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Куенка (Еквадор), Гьотеборг (Швеция), Анже (Франция), Вилнюс (Литва), Клуж-Напока (Румъния), Дахук (Иракски Кюрдистан) и други. „Урок“ е носител на „Златна липа“ (Стара Загора, 2015) за най-добър филм, на наградата на БФА‘2015 за най-добър пълнометражен игрален филм, както и на наградата на София за ярко постижение в областта на киното (2015 г.) и на специалната награда на гр. Варна „Златна роза“ (2014). В продукцията взимат участие актьорите: Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева и Маргита Гошева, която получава за ролята си във филма редица отличия.

Освен „Урок“, по време на прожекцията в Исперих, ще бъдат представени и две късометражния продукции – „Солено и сладко“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Поли Генчева с участието на Асен Блатечки и филмът от общоевропейската кампания на Европейския съюз „ЕU&ME“ – ,,Царят на купона“ на  режисьора Йоргос Зоис.

Следващата спирка от турнето на ,,Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде в Девня, където на 28 август (вторник) в парк „Разсадника“ ще се състои прожекция на филма ,,Слава“.