В отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ се проведе първият празник на децата и семействата, подпомогнати от Община Разград по Общинската програма „Ин витро“. Празникът бе посветен на 1 юни – Ден на детето. В него участваха петима от седемчленната комисията, назначена към програмата – председателят Нергис Федаил и членовете Йълдъз Шеремед, Радиана Димитрова и Янка Георгиева, Кремена Приставова. Присъстваха и председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова и зам.-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов.

Радиана Димитрова, по чиято идея е сформирана комисията и е създадена програмата „Ин витро“,  поздрави майките, бащите и децата за празника. Няма нищо по – хубаво от това да можем да направим нещо за хората, които искат да дадат любов и грижа на едно дете. Чувствам се горда, че съм тук сега, усещам, че не съм живяла напразно. Тези мигове не се повтарят, каза Димитрова. И допълни  „Вие, родители, сте били силни и упорити, за да стигнете до този момент, бъдете здрави и щастливи. Нека на всяка следваща среща децата тук стават повече и дано един ден тук да има абитуриенти.“

Надежда Радославова поднесе подаръци на децата – кукленски комплекти на момиченцата и автомобилни – за момченцата. Най-хубавото на живота е да се сбъдват мечтите, тук има четири сбъднати мечти, плюс и мечтата на Радиана, каза в поздрава си председателят на ОбС.

Две музикални изпълнения поднесоха две малки певици от Музикална школа „Илия Бърнев“- Пресиана Тодорова и Надежда Венциславова.

След което четирите деца – Ида, София, Берк и Божидар сложиха отпечатъци от боичка с  ръчичка на голям бял картон, където всяка година ще се „подписват“ новите бебенца. Всички се почерпиха с торта и лакомства.

Съгласно разпоредбите на Правилника за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Разград, от 2012 г. до 2016 г. вкл. са одобрени за финансиране 35 /тридесет и пет/ семейства, от които 33 /тридесет и три/ семейства са получили финансиране на обща стойност в размер на 61 106,08 лева.