Пред пълна зала, предимно с млади хора, се проведе второто публично информационно събитие „Европа в Лудогорието“, чиито домакин бе община Кубрат, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Поредицата от три събития се организира от Областна администрация-Разград във връзка с предстоящото председателство на Република България на Съвета на Европейския съюз и в рамките на Националния план за изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г. Събитието се проведе в Ритуалната зала на читалище „Св.св. Кирил и Методий 1891“, сред участниците в него бяха: Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, кметът на Кубрат Алкин Неби, председателят на Общински съвет-Кубрат Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Орхан Мехмед.
Събитието бе открито от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който припомни, че в област Разград през програмния период 2007-2013 г. са реализирани европроекти на стойност 184 милиона лева, а в настоящия период 2014-2020 г. – нови близо 65 милиона лева. „Резултатите от тези инвестиции са навсякъде около нас – в пътна инфраструктура, модернизирана ВиК-инфраструктура, модернизирана образователна, социална, културна, туристическа, спортна и здравна инфраструктура, благоустроени населени места, модернизирани и конкурентноспособни земеделие и промишленост“ – каза г-н Хюсмен. Той допълни, че още много работа има да се върши и общините трябва активно да кандидатстват с проекти по европейските програми.
„Стремим се винаги и с Ваша подкрепа да участваме в европейски програми“ – заяви кметът на Кубрат Алкин Неби. Той също бе категоричен, че в Кубрат има развитие по отношение на инфраструктурата именно благодарение на Европейския съюз. Общината може да се похвали и с модерно земеделие, отново развито предимно с евросредства.
През предишния програмен период в община Кубрат са инвестирани 51 357 917 лева, а в момента се работи по още два проекта на обща стойност 945 102,48 лв. – съобщи Надие Карагьозова от община Кубрат.
В програмата на информационното събитие „Европа в Лудогорието“ бяха включени две мултимедийни презентации – „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“, както и дискусия на тема „Идеи за социално-икономическото развитие на община Кубрат със средства от ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС – възможности и перспективи“.
Част от събитието бе и културна програма, в нея участваха възпитаничката на Свилена Дечева от класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца-Разград Андреа Начева, както и солистките на Градския мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца в Разград Кристиана Друмева и Мелда Паша. Интерес сред кубратчани предизвика и фотоизложба на тема „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща 23 снимки от дрон на обекти в област Разград, изградени или ремонтирани със средства от ЕС.