Основно училище „Ив. Сергеевич Тургенев” проведе пресконференция с представители на медиите по повод изпълнението на проект, финансиран от Програма „Еразъм+”. Домакин на събитието беше Областният информационен център – Разград.

Пред журналистите Айтен Кязимова, ръководител на разградския екип по проекта и преподавател по английски език в училището, представи напредъка по него до момента и оповести дейностите, които предстои да се изпълнят.

В рамките на проекта група ученици наскоро се завърна от обучително пътуване в град Дос Ерманас (Испания). Седмокласничката Станимира направи подготвена от нея презентация „Моето пътуване до Испания”. Всички останали участници във визитата – съученичката ú Мария, и шестокласниците Кристиян и Алкин, споделиха поотделно своите впечатления от природата, инфраструктурата и гостоприемността на града от топлата страна. Откроиха приликите и разликите на образователните системи там и у нас.

Милена Орешкова, ръководител на проекта и директор на училището отбеляза, че това пътуване е било много вълнуващо за децата и те са се завърнали удовлетворени от осъществената обмяна на опит и добри практики. Добави, че по испанския пример в училището в Разград ще се обособи „стая за стрес”, в която малчуганите от първи и втори клас ще могат да преодоляват напрежението и агресията, натрупали се у тях по различни поводи в ежедневния учебeн процес.

Стана ясно, че предстои още едно пътуване на разградска група в чужбина. То ще се осъществи през месец септември тази година, дестинацията ще бъде Италия. През март догодина гости, определени от партньорските учебни заведения по проекта ще посрещне училището в нашия град.

ОУ „Ив. С. Тургенев” участва в реализацията на проекта с училища от Полша, Испания, Италия, Кипър и Турция.