По покана на Областния управител д-р Деян Димитров, на посещение в Свещарската царска гробница, Демир Баба теке и Археологически резерват „Абритус“ бяха консулът на Република България в Букурещ Георги Воденски и завеждащият финансовата и административна служба в българското посолство в Румъния Димитър Благоев с техните семейства, както и представителят на Българската патриаршия в Букурещ архимандрит д-р Виктор Мутафов.

Визитата е поредната дейност в последователната политика на Областния управител по реализиране на Плана за съвместни дейности на областните управители от Северна централна България за развитие на туризма в региона и привличане на румънски туристи в областта ни.

Гостите бяха изключително впечатлени от богатото културно-историческо наследство в Лудогорието и увериха д-р Димитров, че ще популяризират региона ни като туристическа дестинация за културен туризъм. Като начало ще бъдат пуснати видеоклипове, представящи туристически обекти в областта ни на видеостена в посолството и ще бъдат разпространени информационни материали сред румънски туроператори.

Г-н Воденски отбеляза интересния факт, че немалко чуждестранни футболисти от ПФК „Лудогорец 1945“ и техните семейства получават визи за България от консулската служба към българското посолство в Букурещ.