Изминалата седмица в ОУ „И. С. Тургенев“ бе посветена на инициативата – „Дни на отворените врати“, съобщиха от ръководството на учебното заведение. След първото събитие, състояло се на 9 май, в което участваха звезди от „Лудогорец“, седмицата продължи с друго – наречено: „Близо до животните“. В училище децата донесоха своите домашни любимци. Имаше изложба, викторина посветена на животните и дефиле на кучета. Гост на събитието бе госпожа – Дора Радева от фондация „Четири лапи“.
Ден три от инициативата „Дни на отворените врати в ОУ „И.С. Тургенев“ премина под наслова „Учениците питат за бъдещето на Разград“. На 11 май училищният парламент към ОУ „И. С. Тургенев“ проведе свое блиц-заседание, специални гости, на което бяга г-н Калоян Монев – заместник-председател на общинския съвет и г-н Митко Ханчев – общински представител и член на обществения съвет към ОУ „И. С. Тургенев“. Учениците от 5 до 7 клас, които членуват в училищния парламент, както и други техни ученици взеха участие в отворена дискусия с гостите, на която изложиха свои гледни точки по важни за тях въпроси, свързани със спорта и здравето на младите. В началото на заседанието децата представиха мотивите, които стоят зад идеята им за учредяване на първия по рода си за областта Училищен парламент и споделиха наблюденията си за ползите от неговото съществуване в последната една година от създаването му. Някои от темите, по които децата и техните гости разговаряха, бяха свързани с оборудването на детски площадки, паркове и спортни алеи в квартал „Орел“, бъдещето на басейна в ОУ „И. С. Тургенев“ и сигурността в квартала през зимните и летните месеци. Децата получиха обещание от господата Калоян Монев и Митко Ханчев, че ще потърсят решение на поставените от тях проблеми. Децата се запознаха подробно и със своите права и задължения като граждани на своя град и държава, а в заключение разбраха колко важно е преди всичко да бъдат вътрешно отговорни и съзнателни към своето общество, ако искат нещо да се промени към по-добро.
Последното събитие в „Дни на отворените врати в ОУ „И.С. Тургенев“ бе представянето на различни професии. В училище бяха ученици и колеги от професионалнате гимназии в Разград, за да презентират спецификите на съответната професия. Гостуваха ни директорът на Музикалната школа, експерт от историческия музей, фризьор, пожарникар, художници от Велико Търново, които изрисуваха една от стените във фоайето на училището, малките балеринки на ОУ “ И. С. Тургенев“.
Атракция за учениците бяха учебният автомобил на ПГТС „Христо Смирненски“, тракторът на ПГССХВТ „А. Кънчев“, демонстрациите на ученици от ПГИ „Робер Шуман, ПГХТБ „Мария Кюри“, ПТГ „Шандор Петьофи“, фризьорката, която зарадва малките ни дами с модни прически.
Сред гостите на събитието бяха и г-жа Живка Димитрова от РУО Разград и г-жа Елка Драмалиева – началник на отдел „Образование“ в община Разград.