След разговори и седеммесечна работа по проблема с неработещия механизъм на Часовниковата кула, най-после има добра новина, относно съдбата й, съобщи на пресконференция Камен Кулев – главен експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в община Разград.
Часовниковият механизъм в края на лятото на 2016 година спря да работи. С цел опазване на културното наследство на Разград, преди седем месеца ръководството на Общината предприе незабавни действия за запазване на автентичния вид на устройството. Предложени бяха на Общинска администрация различни варианти от специалисти от цялата страна, получени бяха много оферти, но в тях предложенията бяха свързани с промяна на часовниковия механизъм и замяната му с дигитален.

Основният проблем Община Разград да намери специалист, който да възстанови сегашния механизъм, е трудна задача, тъй като оригиналният, с който кулата е започнала функционирането си през 1864г., е подменен с нефабричен. Част от оригинала му е в музея в с. Осенец.
ремонтът е извършен от майстор през 50-те години на миналия век.
След консултация с Илко Колев, който е обслужвал кулата през последните 25 години, се установиха множество проблеми по часовниковия механизъм. Направени бяха актуални и подробни снимки на повредените детайли. Колев не гарантира, че може да възстанови механизма.
Реставрацията бе отложена, поради студените зимни месеци, а след това и поради влошено здравословно състояние на г-н Колев.
През месец май бяха отправени запитвания и до Националното сдружение на часовникарите – гр. София, с директор Кирил Кацаров, който обеща да помогне. Консултация протече и с други общински администрации за препоръка на специалист, който да може да поправи механизма.
Община Разград цели да запази автентичността на паметника на културата, като това е основната причина, да се забави ремонтът във времето.
„С удовлетворение съобщаваме, че сме установили контакт със специалист, който гарантира извършване на успешен ремонт на часовниковия механизъм“, каза Камен Кулев. Специалистът е Иван Ковачев от Габрово, на когото са изпратени снимки от повредените детайли на механизма, а той увери, че ремонтните дейности могат да започнат в началото на месец юли или най-късно в средата на месеца. Специалистът не се ангажира с посочване на крайна дата, в която ще приключи работата си, тъй като предстои демонтиране на 5 счупени детайла, като при това може да бъде установена повреда и на други, а след това следва сглобяването им.