Фолклорен ансамбъл „Българе“ и авторският спектакъл „Как ще НИ стигнат американците“ вдигнаха на крака публиката снощи в пълната зала на Общинския културен център. Събитието се проведе под патронажа на кмета д-р Валентин Василев.

В двучасовото шоу водещ бе комикът от Шумен Крум Крумов, който поведе присъстващите на „околосветско пътешествие“, в което бе показана феерия от емблематични музика и танци на Турция, Гърция, Италия, Франция, Англия, САЩ, Латинска Америка, Русия и България.

Спектакълът е дело на хореографа и режисьор Христо Димитров, създател на ансамбъла.

Музиканти, певци и танцьори представиха част от популярни чужди мелодии, изградени върху ритмика от 2/4, а на финала акцентираха на най-богатия фолклор на планетата – българският, построен върху неравноделните размери, неравноделни и смесени раздели, хетерометрични редици. Всичко това „изправено“ срещу 2/4 от целия свят.

Представянето на българските песни и танци започна с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ в изпълнение на Албена Вескова. След това публиката се наслади на изпълненията на танцьорите от „Българе“ на Койналии, Македонско хоро, ръченица, Жикината, Дайчово хоро, Копаница, Елено моме, Бучимиш.

Презокеанският лайнер, с който актьори и публика пътуваха от държава в държава, завърши с култовата реплика „Това е България”, а под бурните овации на публиката на сцената изпълнителите гордо развяха родните трибагреници, а Христо Димитров обеща пред земляците си, че и догодина отново ще гостува в Разград.