Снощи в залата на НЧ Развитие 1869 бе официалното представяне на сборника „Военната памет на Разград”. Изданието на Регионалния исторически музей е посветено на 100-годишнината от края на Първата световна война, подготвяно е от авторите близо две години, основната му част е обстоен каталог на паметниците на загиналите за Родината жители на област Разград. В съвременните граници на област Разград те са 112, но има и знаци за памет в други региони, което също е описано в книгата.

Заместник областният управител Евгени Драганов поздрави авторите на сборника за родолюбивата им дейност, връчи на всеки от тях грамота от името на Областния управител Гюнай Хюсмен, а на председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните Стоян Великов – и Плакета на Областния управител.

Директорът на Регионалния музей Галена Радославова благодари на хората и институциите, съдействали за реализацията на проекта за издаване на сборника „Военната памет на Разград”.

Автори на сборника са: Нели Николова и Иво Стоянов от РИМ, Марина Босева, директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев, главният експерт „Военни паметници” в Министерството на отбраната Радослав Симеонов, журналистът Георги Тодоров, който е авторът на снимките и Галя Ралева от РБ ”Проф. Боян Пенев”. Автор на предговора и инициатор за издаването на сборника като продължение и разширено издание на излязлата през 2010 г. книга на Стоян Великов „Войнишките паметници в Разградска област” е бившият директор на РИМ-Разград Иван Иванов.

След представянето на авторите и на техните впечатления от съвместната им работа по подготовката на сборника събитието продължи с изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България.

Официални гости на представянето на сборника „Военната памет на България” бяха и: председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, зам. областният управител Нурие Црънгалова, заместник-кметът на община Разград Ердинч Хасанов, главен експерт „Култура” в община Разград Виолета Антонова.