Днес в Разград се състоя съвместна пресконференция на Наско Анастасов – председател на Областния съвет на БСП – Разград и Добрин Добрев – председател на Общинския съвет на БСП – Разград относно предложенията от Разградска област за Евролистата на БСП, която предстои да се утвърди на заседание на Националния съвет.

Областният председател заяви, че в Разградска област са проведени 98 на брой събрания на основни партийни организации, проведени са също така Общински партийни конференции в Разград, Кубрат и Исперих, а общи събрания в Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил. От проведените конференции и Общи събрания са постъпили 24 предложения в Областния съвет, който има за задача да ги обобщи и изпрати на ИБ на НС в БСП. Най-много предложения от 6 общини са събрали Сергей Дмитриевич Станишев и Петър Атанасов Курумбашев. Водача на листата Елена Йончева е – издигната от  Общинските съвети на БСП: Разград, Лозница, Самуил, Цар Калоян и Кубрат. С пет номинации е Деница Златева, Момчил Неков, проф. Иво Христов, Крум Зарков и Румен Гечев. Останалите предложения са от 3 и една номинация. Председателят на БСП Корнелия Нинова също е с номинации от Разградска област, но тя заяви своя отказ на предходното заседание на НС на БСП.

Наско Атастасов коментира и готовността на партийните организации на БСП от областта в предстоящия евровот. „Основната задача за Областния съвет на БСП е да се представи положително и постигане на победа на основния ни опонент ГЕРБ. Актуализирани са общинските предизборни щабове включително и областния щаб, имаме готовност за предложения за членове на РИК както и членове в СИК и застъпници.  Той направи уточнение, че тези 24 предложения от Разградска област, ще бъдат включени като номинации за националната  17- членната листата на БСП, в която ще бъдат включени и 6 места за коалиционни партньори и гражданска квота.

Добрин Добрев коментира, че Елена Йончева е събрала най-голяма подкрепа от номинации от партийните организации  в община Разград, след нея се нареждат Сергей Станишев, Деница Златева, Момчил Неков, Корнелия Нинова, Петър Курумбашев, проф. Иво Христов и Крум Зарков. „За разлика от предходните Евроизбори, хората този път оценяват факт, че трябва да предлагат кандидати, лица които да защитават интереса на България. Фактът от това е добра причина, че доверието в това правителство е изчерпано.

Престои на следващо заседание на Националния съвет на БСП, най- вероятно в края на месец март, да се утвърди окончателно листата на БСП за предстоящите избори.