На предстоящото заседание на Общински съвет Разград, насрочено за 26 януари, ще бъде разгледана докладна от кмета д-р Валентин Василев за приемане на девиз на Община Разград. Предложението на градоначалника и на Инициативен комитет от популярни местни личности е за девиз да бъде избран цитат от писмото на Апостола до Сливенския революционен комитет от 04.04.1872 г.: „Дързост и постоянство!”

Разград има своите символи – знаме, герб и церемониална огърлица на кмета на общината, редно е те да бъдат допълнени с девиз, който по примера на редица градове в страната и Европа, да олицетворява историята и стратегията за промяна, като гаранция за развитие и просперитет, се казва в докладната.

На 18.02.2017 г. се навършиха 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 18.07.2017 чествахме 180 години от неговото рождение. През настоящата 2018 г. се навършват 145 години от кончината му и 140 години от Освобождението на Разград.

Думите на Левски носят съдържание, емоция и смисъл, подходящи за девиз и за достойно послание към бъдещите поколения в нашия град: да почитат миналото на града и да градят бъдещето му с дързост и постоянство, да бъдат достойни граждани, да бранят свободата, да познават и ценят историята, да съхраняват и обогатяват културното наследство. Изразът е кратък и съдържателен, а фактът, че е символичен завет от Апостола на България, увеличава неговата стойност и въздействие.

Приемането на девиз на Разград се посвещава на 140 годишнината от Освобождението, която честваме на януари 2018 година. Ако девизът бъде приет ще бъде вграден в герба на Община Разград.