Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Разград отправя предизвикателства към децата и техните близки да си организират литературно четене у дома. Инициативата е по повод Световния ден на книгата и авторското право.

Идеята е по време на социалната изолация семействата да се сближат чрез четенето, а и да разнообразят деня си, съобщи ръководителят на Центъра Милена Стоянова.

Отправени са осем интересни предизвикателства. Всички заедно в семейството да прочетат книга и да изгледат филм по нея, да си направят читателски дневник, да си организират театър по прочетеното или карнавал на литературните герои. Малчуганите и близките им могат също да си измислят заедно приказка и я претворят в домашна книга или комикс.

Сред предизвикателствата са и четене на книжка по роли, като това упражнение може да се запечата в семейна аудио или видео книга. Когато домашната изолация свърши, децата, родителите, бабите и дядовците ще имат възможността да си ги пускат в автомобила, докато пътуват към семейната ваканция, и да се забавляват отново.

Разбира се, всеки може да измисли и нещо свое, забавно занимание с книгите.

Желаещите да се включат в инициативата могат да изпълнят колкото предизвикателства пожелаят, като ги документират и изпратят снимките и историите към тях по имейл online16.03.2020@abv.bg или като съобщение във фейсбук страницата на Центъра за подкрепа в Разград.

Албум с изпратените фотоси и клипове ще бъде публикуван в социалната мрежа на 13 май.