Заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип за гр. Разград за периода 12 – 18 януари по Системата за сентинелно наблюдение на тези заболявания е 147, 01 промила, по-висока в сравнение с периода 08 – 14.01.2018 г., когато е 143,88 %00 и достигна предепидемични стойности, информират от Регионалната здравна инспекция в града.

Най – много заболели има в групата от 0 – 4- годишна възраст – 16 болни; от 5 – 14 год. болните са 10; от 15 до 29 г. – 11 и от 30 до 64 г. – 10. Очаква се в следващите дни броя на заболелите да продължава да се увеличава.

От изследваните проби за страната – най-много са положителни за грип В и за грип А.

В периода на увеличение на заболяемостта от отри респираторни заболявания и грип, РЗИ – Разград препоръчва: да се спазва стриктна лична хигиена, да се употребяват топли напитки (билкови чайове, бульони) и консумират цитрусови плодове, богати на вит С , да се ограничат до минимум контактите, да се избягват посещения на масови мероприятия, както и да се отопляват и проветряват редовно помещенията.

При поява на първи симптоми на грип, незабавно да се потърси лекарска помощ. Не се препоръчва самолечение и такова с антибиотици.