Днешният ден 14 октомври Православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.
Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни, известно сред народа като “мърлене” или “овча сватба”.
Докато трае заплождането, жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък.
Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода.
Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници – правят се оброчни курбани и сборове.
Жените раздават питки за здравето на животните.
Св. Петка покровителства брака и плодовитостта.
В народните легенди светицата се смесва и с духа – покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия – пазителка на дома).
Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.
На обредната трапеза трябва да присъстват овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.
Любопитно поверие е, че от Петковден до Димитровден (26 октомври) не се работи с вълна, не се крои и не се шие – вярва се, че ако човек облече дреха, шита между тези два големи празника, ще се разболее.
Имен ден празнуват всички с имената Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.