Районната прокуратура в Исперих задържа за срок до 72 часа 41-годишния Райко Г., 46-годишния Пенко П. и 32-годишния Алекси А. и внесе искания в Исперихския районен съд за вземане на постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата, които вече са уважени от Исперихския районен съд. Срещу тримата обвиняеми са образувани три бързи производства, наблюдавани от Районната прокуратура в Исперих.

Спрямо Райко Г. са повдигнати три обвинения – за закана с убийство на горски стражар, като подбудител на тълпа от роми да осуетят проверка за законност на транспортирани с три каруци дърва, както и за противозаконно пречене на органи на властта да изпълнят задълженията си.

46-годишният Пенко П. е привлечен като обвиняем също за закана с убийство на горски стражар  и заплашването му с цел на пропусне да извърши нещо по служба. 32-годишният Алекси А. е обвиняем за престъпления по член 144, ал. 2 и по член 270, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 13 август 2017 г. на спешния телефон 112 е получен сигнал за незаконна сеч на дървесина в землището на Исперих от група роми. Горски стражар и помощникът му от ДГС „Сеслав“ поискали съдействие от екип на полицията. На мястото на незаконната сеч служителите на реда установили три конски каруци, натоварени с дърва. При вида на служителите едната каруца била изоставена от ромите.

Малко по-късно проверяващите били обградени от 30 – 40 роми, които искали да приберат каруцата с незаконните дърва за огрев. С подкрепа на жандармерията тримата извършители са задържани.

Напрежението ескалирало, след като обвиняемият Райко Г. започнал да насърчава ромите да вземат каруците, натоварени с дърва, и да се заканва с убийство на полицейските служители и горския стражар.

Райко Г., Пенко П. и Алекси А.  са осъждани многократно за умишлени престъпления, изтърпявали са ефективни присъди, припомнят от Пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.