На 77-годишна възраст днес почина Почетният гражданин на Разград Кънчо Върбанов. Опелото в църквата „Св. Николай Чудотворец“ ще е в 12,00 ч. на 20 април, четвъртък, а погребението – в 13,00 ч. в Гробищния парк в Разград.

Ръководството на Община Разград изказва искрени съболезнования на близките на Кънчо Върбанов и изразява преклонение пред паметта на именития ни съгражданин, дал значителен принос в развитието на културния живот на Разград.

Кънчо Върбанов Петков е роден на 19 май 1945 година в село Балкански, община Разград. Професионалният му път започва през 1965 година, когато създава и започва да ръководи Танцов състав при Дома на народната армия – град Разград. През следващата година е сред основателите на Капанския ансамбъл, който се превръща в емблема на нашия град и до днес. Целта му е да издири и запази богатството на местния капански фолклор, но също и да го популяризира. Воден от желанието си за приемственост, през 1968 година г-н Върбанов основава и става пръв художествен ръководител на средношколски състав към Капанския ансамбъл. През годините е бил начело и на Танцов състав към Младежки дом – град Разград. Работата му като художествен ръководител и хореограф на Работнически танцов ансамбъл при Завод за стъкло и порцелан „Дянко Стефанов“ – Разград започва през 1979 година и носи множество успехи за него, танцьорите и града като цяло. Ансамбълът е носител на Орден „Кирил и Методий“ II степен; на Награда на Община Разград „Никола Икономов“, на Почетен медал на правителството на Каталуня, Барселона – Испания. В репертоара на ансамбъла са включени песни и танци от всички етнографски области, които запазват богатството и красотата на българския фолклор. Постиженията на състава са оценени високо с плакет на Центъра за художествена самодейност при Комитета за култура – София, както и златни медали от ІІІ, ІV, V и VІ-ти Републикански фестивал на художествената самодейност.
Кънчо Върбанов създава хореография на повече от 30 танцови постановки – „Женски варненски танц“, „Джока“, „Дайчо“, „Капанска ръченица“, „Коледари“, „Криви тракийски хора“, „Мъжки шопски танц“, „Ширто – мъжки танц“, „Шопска империя“, и други. Автор е на първата ансамблова постановка на Капански ансамбъл – „Залюби момче“.
Професионалният опит и талантът на Кънчо Върбанов са оценени и от други ансамбли, които поставят негови произведения. Сред тях са: Професионален ансамбъл „Добруджа“ – град Добрич, Професионален ансамбъл „Тракия“ – град Пловдив, представителни ансамбли в Габрово и Варна. Имал е възможността да гостува като постановчик в град Сомбатхей, Унгария, както и в Държавното хореографско училище в Берлин, Германия.
Високо признание за професионализма на хореографа са получените златна значка на Централния съвет на българските професионални съюзи, „Юбилеен медал 1300 години България“. По повод 70-годишния му юбилей, Кънчо Върбанов е удостоен и с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България – „Златна лира“. Освен на сцената на професионалното танцово изкуство Кънчо Върбанов е новатор и в развитието на любителското. Той е един от създателите на първия танцов клуб в нашия град – „Абритус“. Повече от 16 години танцьорите в него печелят награди от национални фолклорни фестивали из цялата страна, демонстрирайки постоянен труд и отдаденост
на фолклора, придобити от ръководителите. Под ръководството на Кънчо Върбанов читалище „Бузлуджа 2010“ организира първия фолклорен фестивал в Разград – „Капанска китка“. Благодарение на него градът ни се посещава от множество танцови състави и туристи, които имат възможност да се запознаят с нашия край отблизо. С всяка изминала година форумът привлича все повече участници, спомоществователи и публика, което носи множество ползи за региона ни.

Кънчо Върбанов впечатлява с дългия си нестихващ творчески път и своето активно участие в обществения живот на града ни.

За приноса му в популяризирането и съхранението на българските традиции и фолклор и за цялостния принос в
популяризирането на културния живот и културно-историческо наследство на Разградския край Кънчо Върбанов е носител на две престижни отличия, присъждани от Община Разград: през 2015 г. – на Наградата на името на Никола Икономов, а през 2021 г. – „Почетен гражданин на Разград“.

Поклон пред светлата му памет!