Ръководството на Община Разград изказва искрени съболезнования на близките на Почетния гражданин на Разград Йосиф Иванов, за чиято кончина днес съобщиха от неговото семейство.

Разград изгуби достоен и последователен в идеите си човек, увлякъл в сърцатите си инициативи множество ученици и последователи. Незабравим е и приносът му за международното сътрудничество на Община Разград. Името и делата на Йосиф Иванов ще се помнят!

Йосиф Иванов е роден на 10.10.1934г. в гр. Разград. Завършва гимназия „Васил Левски”, Института за прогимназиални учители в Шумен със специалност история, френски език и физкултура, и Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност френски език и руски език.

От 1965г. до 1996 г. е учител по френски език в гр. Разград. Като учител в ПГ „Н. Й. Вапцаров” е създател на първия в Разград ученически оркестър, превърнал се в школа, в която са израснали много от най-добрите музиканти в града. От 1997 г. е Председател на Асоциацията „Световно партньорство” .

През 1993 г. заедно с Александър Христов – дългогодишен главен художествен ръководител на Капански ансамбъл, полагат основите на приятелските отношения с гр. Шалон-ан-Шампань, Франция, и на Хартата за Приятелство „Шалон – Разград”, на която е Председател.  През 1999г. в качеството си на председател на Асоциацията „Световно партньорство”, с посещението на групата на Стефан Иванов в Германия, той става инициатор на побратимяването на града ни с Витенберге, което бе подписано официално през 2001г. От името на Асоциацията „Световното партньорство” предлага ежегодно провеждане на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и  художествените занаяти в Разград.

За своята многостранна дейност, като учител и общественик  Йосиф Иванов е носител на ордена „Кирил и Методий” трета и втора степен, дванадесет златни медала от Национални фестивали на художествената самодейност, наградата „Никола Икономов”. Той е първият българин, носител на Почетния европейски медал – златен, който се присъжда за гражданска доблест и военни заслуги. На 28 януари 2013 г. е избран за „Почетен гражданин на Разград”.

Йосиф Иванов популяризира Разград и привлича в него туристи и ценители на културата и изкуството. Има принос и за развитието на спорта в нашия град – създава единствения в България клуб за спорт бул и спомага създаването на клуб по петанк.

По инициатива на Йосиф Иванов Разград е посещаван и от белгийски скаути, които работят безвъзмездно по различни проекти  в Разград и региона. Той създава скаутско движение и в региона, с цел възпитаване на младите хора в дисциплина, организираност, трудолюбие и любов към природата и опазването й. Йосиф Иванов има значим принос към образованието, културното сътрудничество и утвърждаване на Разград като популярен субект на международно сътрудничество.

Поклонението пред тленните останки на Йосиф Иванов ще се състои в църквата „Свети Николай Чудотворец“ на 8 ноември – понеделник, в 11.00 часа, опелото – в 12.00 часа, погребението – в 13.00 часа, в гробищния парк в Разград.