Един от първите носители на званието „Почетен гражданин на Разград“ художникът Васил Карадимов почина днес, на 85-годишна възраст, след продължително и тежко боледуване.

Васил Карадимов е един най-изтъкнатите творци на нашето съвремие, с богата творческа биография, произведенията му са участвали в множество изложби по света и у нас.

Васил Карадимов е роден на 14 юли 1937 г. в село Самуил. В Разград живее от 1960 г. Учил е живопис при проф. П.Петров и проф. И.Петров. От 1973 г. е член на Съюза на българските художници, като секретар на групата на художниците в Разград инициира и организира провеждането на международни прояви в областта на изобразителното изкуство в Разград. Лудогорието е основна тема в неговото творчество.

Освен многото самостоятелни изложби у нас, Васил Карадимов участва в международни изложби в Москва, Варшава, Берлин, Париж, Лондон, Хамбург и други.

„Приносът на художника към Разград е безспорен, делото му е значимо и популярно“ – се казва в мотивите за решението Васил Карадимов да бъде обявен за „Почетен гражданин на Разград“ на 28 януари 1998 г.

Погребението на Васил Карадимов е утре, 5 февруари, от 15,00 ч. в Гробищен парк-Разград.

Ръководството на Община Разград изказва съболезнования на близките на Васил Карадимов.

Поклон пред светлата памет на Твореца и Човека Васил Карадимов!