Близо 11 км. босо бягане по морския бряг анонсира с видео първият пясъчен полумаратон в България, организиран от Клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка”. Състезанието „Камчийски пясъци”, което ще се проведе на 31.05. по най-дългата пясъчна ивица в страната край устието на река Камчия, няма аналог в родния спортен календар. То е първото, популяризиращо босото бягане като естествена форма на движение в незасегната от цивилизацията среда и възможността хората да спортуват и да се забавляват в непосредствен досег с природата, без да я увреждат.
Мотото „Единствените следи, които ще останат (и то за кратко), ще са стъпките в пясъка.”, поставя акцент върху екологията, т.к. спортната проява цели да привлече общественото внимание към опазването на природните красоти в естествения им вид и необходимостта зоната около Камчия да бъде защитена.
Трасето на полумаратона включва защитена зона „Камчийски пясъци“ с уникалното съчетание от дюни и лонгозни гори. Включва и преминаването на устието на река Камчия, която пресича трасето километър след старта. Преминаването на реката ще бъде маркирано и подсигурено със спасители, въжета и спасителни жилетки, а на разположение на тези, които не желаят да се мокрят, ще бъдат лодки и водни колела, за да преминат реката при по-голям комфорт и безопасност.
Всеки състезател решава сам бос или обут да бяга по крайбрежната ивица по избраната дистанция – полумаратонска (21км) или късата – 10км. Допълнително е осигурена и 2-километрова дистанция за деца, които няма да пресичат реката.
След преференциалното предварително записване, регистрацията за полумаратона „Камчийски пясъци” продължава до петък. Таксата за участие в състезанието до 29.05. включително е 25лв. с предварително записване на сайта на организаторите. Предвидена е и възможност за регистрация на място срещу такса от 30 лева, но тя важи до изчерпване на стартовите номера, каквито са гарантирани само за тези, които са се записали и платили предварително.
организира ежеседмични прояви като паркови бягания, градски бягания и бягания сред природата.