В област Разград няма регистрирани съмнителни или потвърдени случаи на коронавирус. , Това съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция д-р Рени Кирякова на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Под домашна карантина от Разград и областта са поставени 14 човека, като четирима от тях са от областния център. Д-р Кирякова отбеляза, че с разширяването на списъка с рискови държави, се очаква броят на хората под карантина да се увеличи.
Зам.директорът на РЗИ д-р Анатолий Стойнов заяви, че по линия на БЧК в здравното ведомство пристигат 1700 защитни очила и 800 предпазни маски, които ще бъдат разпределени между трите лечебни заведения в областта, Спешна помощ и общопрактикуващите лекари.
Полицията в Разград извършва проверки на всички лица, които са поставени под карантина. Това каза директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Ивайло Йовчев. Той уточни, че спрямо един човек – шофьор от Кубрат е образувано досъдебно производство за неспазване на наложените мерки. Според данните той е напуснал страната. Мъжът ще бъде подведен под наказателна отговорност, посочи старши комисар Йовчев. Полицията започва и проверки против спекулата в търговските обекти на територията на областта, предприемат се и извънредни мерки за сигурност за служителите на МВР, както и в сградата на МВР.
Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков коментира, че дистанционното обучение в Разградско е стартирало успешно. От общо 10 790 ученика в областта 1171 не разполагат с компютри или таблети в домовете си, а 1039 нямат достъп до интернет. Уроците и задачите към тези деца достигат чрез мобилните им телефони, помагат и здравните медиатори, като разнасят по домовете задачите, каза Петков. Той отбеляза, че има и седем учители, които не разполагат с интернет, като за тях са осигурени лаптопи.
Директорът на секретариата на БЧК в област Разград д-р Милена Кехайова информира, че Българският Червен кръст обявява Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“. Парите ще бъдат предоставени на Националния щаб за борба с коронавируса. Всеки може да се включи в кампанията като изпрати SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС. С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите от всичко необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19. За бедстващите лица и семейства ще има осигурени хранителни продукти от набирателната кампания на BILLA, каза още д-р Кехайова.
Областният управител Гюнай Хюсмен благодари на всички институции и на кметовете на общини за мерките, които са предприели, за създадената организация, предприетите действия и синхрон по засилване на превантивната дейност срещу навлизането и разпространението на Коронавирус инфекцията на територията на област Разград и опазване здравето на гражданите.
Членовете на Областния щаб гласуваха да се отправи искане към Агенцията по безопасност на храните за предоставяне на дезинфектиращ препарат за нуждите на институциите и общините в областта. Прието бе още кметовете на общините да вземат допълнителни по-строги мерки извън тези в заповедта на министъра на здравеопазването от 13 март, както и местната власт да оказва пълно съдействие на органите на МВР и служителите на РЗИ, във връзка с поставените лица под карантина.
Кризисният щаб на област Разград препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти и да спазват добра лична хигиена. В случай на появили се вирусни симптоми да се търси личния лекар по телефона, а не да се предприемат лични посещения, защото това може да създаде опасност за околните.