Представители на Организационен комитет от името на гражданите на община Завет връчиха вчера на Областния управител подписка срещу закриването на Участъковата служба за противопожарна безопасност и защита на населението в Завет, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Атанас Зарков и Сунай Халиибрям обясниха, че прилагат 37 страници с 1048 подписа, но подписката продължава и в момента в хранителните магазини и аптеките в населените места от общината.

В писмото към подписката са изложени аргументи в подкрепа на необходимостта от запазване на структурата на пожарната. Местните хора смятат, че при закриване на пожарната ще възникне сериозна опасност за живота и здравето на населението в общината, опазването на сградния фонд, на селкостопанската реколта, животните във фермите, горските и ловно стопанство „Воден“, както и оборудването на детски градини, училища и предприятия. Пристигането на пожарен автомобил от съседен регион ще се забави и ефективността му ще е по-ниска – смятат хората от Завет. Според тях това може да донесе големи материални загуби, а понякога дори на човешки живот. Жителите на община Завет имат намерение да преминат към протести и активно гражданско неподчинение, ако пожарната служба в Завет бъде закрита. Според тяхната информация закриването може да се случи още през декември.

Освен до Областния управител писмото и подписката са адресирани и до Председателя на Народното събрание ва Република България, Министър-председателя и Министъра на вътрешните работи. Г-н Хюсмен пое ангажимент да придвижи документация към следващите инстанции.

По-късно стана ясно вчера, че Участъковата служба за противопожарна безопасност и защита на населението в град Завет няма да бъде закрита. Това заяви директорът на ГД “ПБЗН“ главен комисар Николай Николов в късния следобед в телефонен разговор с Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Разговорът бе следствие от връчената на Областния управител подписка срещу закриването на местната пожарна, в която са се включили на 1000 жители на община Завет. Представители на Организационния комитет заявиха, че подписката продължава, тъй като местните хора са притеснени за своето здраве и сигурност и смятат, че ако при инцидент пожарна кола пристига от друг регион, тя ще се забави и ефективността й ще е по-ниска.

В разговора си с г-н Хюсмен обаче главен комисар Николов увери, че Участъковата служба за противопожарна безопасност и защита на населението в Завет ще продължи да функционира. Това ще стане въз основа на изменение на нормативната база, което до дни ще бъде внесено в Народното събрание.

Г-н Хюсмен приветства жителите на община Завет за активната гражданска позиция и за пореден път заявява категоричния си ангажимент като Областен управител да е съпричастен с проблемите, които поставят пред него хората от Лудогорието, и да работи за бързото им разрешаване в интерес на жителите на областта.