Инициативата е на Министерството на младежта и спорта и Българската Асоциация спорт за всички. Основен организатор на спортното събитие за лудогорския център е Община Разград, с подкрепата на  Регионално управление на образованието – Разград и Общинския клуб за футбол, волейбол, физкултура и спорт.

Стартът на  Световния ден на предизвикателството за Разград бе даден вчера в16,30 часа в градския парк с кросово бягане  за различни възрасти и дистанции за момчета и момичета: 2-3 клас -300м., 4 клас – 400м., 5 клас – 500м., 6-7 клас – 600м., 8-9 клас – 800м., 10 клас –1000м. Непосредствено преди кроса се проведоха срещи по футбол на спортната площадка на ОУ „Васил Левски“ и волейбол за момчета и момичета в спортните зали на ПТГ „Шандор Петьофи“ и ОУ „Васил Левски“.

Награждаването на участниците в осмотоиздание на Световния ден на предизвикателството се състоя след кросовите бягания, в които се включиха близо 160 ученици. За призьорите в различните дисциплини имаше сериозни награди. Велосипед, топки и туристически принадлежности осигури Община Разград.Печелившите бяха изтеглени чрез томбола, срещу предварително раздадени талони. Заместник-кметът на Общината Ердинч Хасанов връчи наградите.

За останалите участници имаше тениски с логото на кампанията. Десетките награди раздаде председателят на ОК на ФВФСТ Здравко Душков, който е един от основните двигатели за провеждането на Световния ден на предизвикателството  в Разград.