Пет влюбени двойки в Разград решиха да не се поддават на паниката и да си кажат заветното „да”, въпреки вируса. По времето на извънредното положение – от 13 март до сега са сключени пет граждански брака. Влюбените са положили своите подписи в ритуалната зала на Обредния дом пред длъжностното лице и пред погледите на своите свидетели, без гости. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Обреден дом” Борислава Йовчева-Касабова. Тя уточни, че въпреки въведените ограничения сключените бракове в Разград през март са с три повече в сравнение със същия месец на миналата година. Извънредното положение обаче отменило други три сватби, планувани за март.
С предварително заявени дати до изтичане на извънредното положение са още 13 сватби. Двойките ще се бракосъчетаят през април, в ритуалната зала на общината. Присъствието на гости, роднини, приятели по време на ритуала е забранено. Церемонията е в присъствието единствено на младоженците и техните кумове.
Общо сватбите в Разград през миналата година са били 195. От тях 69 двойки са предпочели изнесените церемонии, като най-предпочитани за бракосъчетания са били по-големите заведения в града и в местността „Пчелина”. Имало е и случаи млади хора да се врекат във вярност на Абритус и в Художествената галерия, посочи директорът на Обредния дом. Тя добави, че маршът на Менделсон е звучал два пъти на територията на древния римски град Абритус. Запазени и експонирани по най-добрия начин, величествените декори се превръщат във все по-предпочитано място и за сватбени фотосесии от младите двойки. За да има достоен спомен от милото събитие една двойка си избрала сватбеният им ритуал да бъде в културната обстановка на Художествената галерия.
По думите на директора на Обредния дом пpeдпoчитaнитe от младоженците в община Разград зa cвaтби мeceци през миналата година ca били юни, юли и aвгycт.
Дори и при така създалата се извънредна ситуация, Общинското предприятие „Обреден дом” работи без прекъсване и без преустановяване на своята дейност, както в радостните обреди, така и в траурната част, сподели още Борислава Йовчева – Касабова. Тя посочи, че траурната част е единствено съсредоточена на самите гробни места. Свещениците също извършват църковните ритуали на гробните места.