Петчленна комисия определи победителите във фотоконкурса „Поглед от Лудогорието към Европа“ – европейското културно наследство във фотообектива на жителите на област Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Конкурсът се организира от областна администрация-Разград в изпълнение на Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие“ от Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Общо 182 снимки бяха получени в областна администрация в предварително обявения срок. 17 са държавите в Европа, които жителите на област Разград са посетили и са пожелали да споделят спомените си от тях. Най-много – 47 – са снимките от Италия, от Великобритания са 24, от Румъния – 18, от Испания – 16. Сред снимките, осигурили награди на авторите си, има по две от Италия, Германия, Франция и Великобритания, по една от Румъния, Хърватска, Испания и Унгария. А сред призьорите най-много са представителите на областния град Разград, но има и номинирани от селата Мъдрево и Подайва.

Председател на журито, което оцени  снимките, бе фотографът на Регионалния исторически музей Петя Радкова, а членове – Антон Анастасов от Клуба на разградските любители на фотографията, директорът на дирекция „АПОФУС“ в областна администрация-Разград Иван Радушев, главният експерт в областна администрация-Разград Светлин Симеонов и Радка Минчева – „Връзки с обществеността“ в Областна администрация-Разград.

Всички участници в конкурса ще получат от областния управител Гюнай Хюсмен грамоти за участие, а победителите в трите възрастови групи: до 14 години; от 15 до 18 г. и  над 18 г. – предметни награди. Това ще стане на 9 ноември, петък, на официална церемония от 18,00 ч. във фоайето на Общинския културен център в Разград. Там ще бъде подредена експозиция от всички снимки. Церемонията включва и музикални изпълнения на разградски таланти, а също и на гости от чужбина.