Федерацията на жените в Разград за поредна година организира традиционната кампания за профилактични прегледи за рак на маточната шийка, обявиха Янка Пейчева и Златка Енчева – членове на УС на женската неправителствена организация. Тази година обаче д-р Радка Стоянова, която извършваше прегледите досега, предава щафетата на д-р Кремена Романова.

Записванията за прегледите започват от 18 февруари и ще продължат до 15 март в кафе „Филхармония“ всеки делничен ден от 9 до 18 часа, а в събота от 9 до 12 часа.

Гинекологичните прегледи ще се извършат в делничните дни от 10.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 16.00 ч., в събота от 10.00 до 14.00 часа, в периода от 18 март и ще продължат докато бъдат прегледани всички записани дами от специалиста по акушерство и гинекология д-р Кремена Романова. Кабинетът й се намира на ул. „Кирил и Методий” №4, вх. А, ет. 1 /на гърба на банка ОББ/

Цената на прегледа е 15 лева, в нея е включена и цитонамазка, която ще бъде изследвана от д-р Искрен Калчев в МБАЛ „Св. И. Рилски”. Пациентките със съмнения за злокачествени образувания ще бъдат насочени за допълнителна диагностика и лечение към онкологичните диспансери във Варна, Шумен и Плевен, уточни д-р Романова, която апелира всички дами, които водят редовен полов живот, веднъж годишно да се подлагат на това изследване, тъй като заболяването протича безсимптомно, а диагностицирано в ранен стадий е напълно лечимо. Д-р Романова подчерта, че вземането на цитонамазка не е болезнено, става бързо и няма нищо притеснително за пациентките.

В кампанията през 2018 г. са прегледани 178 жени, като при 6 резултатите са показали наличие на атипизъм, при други 4 са открити миоми. Всички са насочени за лечение.