340 от общо 358 катастрофи в Лудогорието са станали по вина на шофьорите. Това съобщи старши инспектор Димитър Александров от сектор „Пътна полиция” по време на пресконференция, посветена на старта на акция „Зима”. От настъпилите пътно-транспортни произшествия 84 са тежки, с 10 загинали и 102-ма ранени. Все пак броят на катастрофите бележи спад в сравнение със същия период на миналата година.

С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия от 1 до 30 ноември 2017 година ще се проведе традиционна полицейска акция „Зима”. За трета поредна година тя е разделена на три кампании:

„С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. в периода от 1 до 10 ноември. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.

„Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците в периода от 11 до 20 ноември. 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя.

„Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и готовността за зимата в периода от 21 до 30 ноември. 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.