За поредна година Федерацията на жените в Разград организира кампания за профилактика на рака на маточната шийка, съобщи председателят на неправителствената организация Любка Стоянова.

Записванията започват на 20 февруари и ще продължат до 20 март в казино Синема /до бар Сохо/, а самите профилактични прегледи стартират от 20 до 28 март, в кабинет №37 на 3 етаж в Градската поликлиника в Разград.

Профилактичните прегледи с цитонамазка ще извършва д-р Радка Стоянова, а хистологичното изследване – д-р Искрен Калчев.

При наличие на злокачествени заболявания, жените се насочват за лечение в специализирани болници с онкодиспансери в Русе, Варна, Шумен, Бургас и Пловдив.

Цената на прегледа и хистологичното изследване е 15 лева.

Според д-р Стоянова много е важно на преглед редовно да ходят не само дамите в репродуктивна възраст, а и за тези, които са в менопауза. Най-засегнати от рака на маточната шийка са жените между 35 и 50 години, но за съжаление заболяването все повече се „подмладява”.

В миналогодишната кампания са се включили около 108 жени, като при 10% от тях са били открити различни заболявания. Всяка година се откриват до три жени със злокачествени образувания, както и много миоми и кисти, но всяко заболяване хванато на време е лечимо, обясни още д-р Стоянова.

Профилактиката и грижата за здравето все пак си остава наша лична отговорност, така че скъпи дами, възползвайте се от възможността да си направите този профилактичен преглед.