Заместник областните управители на Област Разград Нурие Црънгалова и Евгени Драганов проведоха днес, 13 май, работна среща с директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева и с д-р Тодоров – представител на ръководството на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“. На срещата присъства и директорът на дирекция „АКРРДС“ в Областна администрация Разград Орхан Бедиханов.
Срещата се проведе във връзка с променената епидемиологична обстановка в областта, по отношение на коронавирус инфекцията.
Д-р Генева информира, че от началото на пандемията до 13.05.2020 г. са регистрирани 9 потвърдени случая на COVID-19 ( 2-ма мъже и 7 жени), от които 5 новооткрити.
Шест от случаите са поставени под задължителна 28-дневна домашна карантина, а три са настанени за стационарно лечение, от които 2-ма в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ и 1 в МБАЛ – Русе в добро общо състояние.
Новооткритите случаи са контактни на вече установени случаи с COVID-19 и са доказани с повторни проби от МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
Във връзка с отчетените положителни проби на 4-месечното бебе и неговата баба, в Детско отделение на Разградската болница са взети следните противоепидемични мерки:
– Спира се приема и изписването на пациенти в отделението за срок от 24 часа;
– Извършва се двукратна пълна дезинфекция на цялото отделение;
– На персонала / лекари, мед. сестри и санитари/, който е бил в контакт с лицата положителни на COVID-19 са взети проби, които се изследват с метод PCR;
– Персоналът, контактен на болните се допуска на работа само след установен отрицателен резултат от изследването;
– Взети са проби и се изследват за COVID-19 всички лица, които са хоспитализирани в отделението. Лицата ще се изписват само след установен отрицателен резултат;
– Засилена е текущата дезинфекция в отделението;
– Обслужването на пациентите ще се извършва при стриктно спазване на предпазните мерки за недопускане възникването на вътреболнични инфекции и прекъсване разпространението на инфекциите.
Отговорността на изпълнението е възложено на д-р Гечо Жечев – изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“.
Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 733 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.