Театрално-музикален център – Разград  и ПФК Лудогорец 1945 имат удоволствието да Ви поканят на две събития през идния уикенд, съобщиха от културната институция.

Двете събития са: срещата от  XXVI кръг на Първа лига срещу Септември на 16 март (събота) от 15:15ч. и на концерт „ Седемте последни думи на Исус на кръста” с музиката на Йозеф Хайдн на 17 март (неделя) от 11:00ч.

Посетителите на двете събития ще ползват отстъпки до 40% при покупка на билети – 6 лв. За място в блок на сектор „В” на „ Лудогорец Арена” и 6 лв. за произведението на Йозеф Хайдн, което ще се проведе в залата на Общински културен център – Разград.

Входни талони за двете събития се продават на клубната база Спортен център Лудогорец.

В събота след 10:00ч. ще работи и касата на улица „Васил Левски”.

Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ – Разград преди концерта в Разград ще изнесе такъв и в столицата на 15 март от 19.00 часа в криптата на Храм-паметник „Св.Александър Невски“. Диригент е Левон Манукян, сценарий и мултимедия – Юлия Манукян.

Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ – гр. Разград претворява едно от най-емоционалните музикални произведения, посветени на Спасителя. Това е наистина уникална творба, посветена на последните думи на Христос, които той изрича преди да напусне земния си живот. Идеята на ораторията “Седемте последни думи на нашия Спасител на Кръста” и осъществяването ѝ са оригинални и впечатляващи.

Ето думи на самия композитор по повод появата ѝ през 1801 година:
„Изминаха около 15 г., откакто един каноник от Кадис ме помоли да съчиня инструментална музика върху 7-те фрази, които Исус произнася на Кръста. Задачата ми – да съчиня 6 бавни части и само една бърза, при това да не уморяват слушателите – се оказа нелека задача. Скоро се убедих, че не мога да се вместя в предписаното ми време и създадох композицията така, както я чувствах и както ми диктуваше Бог. Всяка фраза и всеки звук преминаха през сърцето ми, затова вярвам, че ще докоснат със същата сила и всички, които я възприемат и изпълняват.”
Исусе, Спасител и Изкупител наш! Направѝ ни да следваме твоите заповеди, направѝ ни съвършени за Твоите добри дела и да чуем призива ти: „Елате, благословени от Моя Отец, наследете Царството Небесно, приготвено за вас от сътворението на света!“