До 20 ноември в Разградска област се провежда кампания по поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Предназначението на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива,  когато са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите, а децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата.

Кампанията е част от дейностите в изпълнение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст в Република България 2015-2020 г.

Основни изпълнители на Програмата са лекари по дентална медицина, в партньорство с Регионална здравна инспекция, Регионално управление на образованието и общински администрации.

Регионален координатор на Програмата за Разградска област е д-р Теменуга Ангелова.

Лекарите по дентална медицина в Разградска област, при които може да се проведе манипулацията по силанизиране на зъбките, са следните:

  • д-р Т. Ангелова , д-р М. Енчева, д-р Насалевска и д-р Кузманова – за район Разград;
  •  д-р Й. Йовчева, д-р Ст. Александрова и д-р А. Адемов – за район Исперих;
  • д-р Д. Мичева и д-р И. Митева – за район Кубрат.

През периода 2011 – 2017 година в Лудогорието по тази програма са силанизирани  7934 зъбки на 2446  деца на възраст от 5 до 8 години.