Най-малките математици от ОУ „Васил Левски” постигнаха впечатляващи резултати на международния турнир „Математика без граници”, който се проведе през уикенда в Несебър, съобщи директорът на школото Диана Първанова.

Отборът на третокласниците се класира втори на математическата щафета. Иван Генчев, Александър Симеонов и Корай Хамдиев от ІІІ „б“ клас грабнаха сребърния медал. Те постигнаха максималния брой точки, предвидени в регламента, но отстъпиха първенството само заради по-доброто време на призьорите, взели златния медал.

Освен с успеха на отбора Иван Генчев си тръгна от състезанието и с втори медал. Той стана трети в индивидуалното класиране при третокласниците и взе бронза в своята група.

Всички момчета от отбора първенец са възпитаници на преподавателката Лидия Горчева, която е ръководител на групата третокласници.

На крачка от медалите бяха и най-малките ни състезатели. Румен Калоянов от І в клас и Ния Христова от І б клас, с ръководител Стоянка Неделчева се класираха в челната шестица. Те взеха четвърто и пето място, като само 1 и 2 точки не им достигнаха за призовата тройка.

Останалите трима участници от отбора на I клас, Константин Тачева, Румен Антонов и Глория Минкова, също представиха училището с резултати от над 10 точки. Единственият участник от 4 клас бе Никита Стефанов, който постигна резултат от 15 точки.
Достойно се представиха и възпитаниците на госпожа Галина Панайотова, ръководител на отбора на 7 клас: Наталия Нешева, Теодора Стайкова и Дебора Белчева.

Състезанието „Математика без граници” събра в Несебър млади математици от 12 държави на 3 континента. Със свои представители в турнира участваха България, Азърбейджан, Беларус, Казахстан, Китай, Мексико, Румъния, Русия, Турция, Молдова, Узбекистан и Афганистан. 898 ученици в индивидуалното състезание на възраст от първи до дванадесети клас и 264 отбора взеха учатие в тазгодишния турнир.

Основно училище „Васил Левски” се представи с 4 отбора и 12 индивидуални състезатели, 6-ма от които влязоха в челните шестици.О